systemisch werk in organisaties

Het systemisch organiseren van werk is voor organisaties een middel waarmee werkgevers, werknemers en klanten zich gezien en gehoord voelen. Dankzij deze ervaring zijn de medewerkers zich meer bewust van hun eigen bijdrage aan het optimaal laten functioneren van de organisatie en weten zij hoe zij hieraan kunnen bijdragen. Zo versterkt de motivatie van werkgevers en werknemers steeds meer! Dit zal het functioneren en de resultaten van de organisatie ten goede kunnen komen.

CONTACT & CONTRACT

Het gaat over contact en contract. Onbewust wordt er iets getriggerd, waardoor je je oordeel al klaar hebt. Bijvoorbeeld de collega, die steeds te laat komt of iemand die de gemaakte afspraken niet nakomt. Je luistert niet meer en al je vooroordelen worden dan natuurlijk bevestigd. Als je je als teamlid of leidinggevende bewust bent dat het je triggert, heb je de keuze hierin iets te gaan doen. Wat maakt dat het je triggert en hebben we met elkaar de juiste afspraken gemaakt?

Hebben we het over hetzelfde? Zo niet, dan is het belangrijk dat te herformuleren. Vanuit dit nieuwe contact, maak je samen een nieuw contract, wat helderheid verschaft voor alle partijen.

Toepassingen
Ik kan jouw team of organisatie helpen om hierin helderheid te krijgen. Zit ieder op zijn of haar eigen stoel? Wat is de reden van deze setting? Waar moet aandacht voor zijn, om de eigen plek te kunnen innemen?
Een voorbeeld:

Coach Marianne

Marianne, de coach voor de zelf-organiserende teams, zit niet lekker in haar vel. Ze heeft het gevoel dat ze klem zit tussen de teams en haar leidinggevende en ook de teams lijken haar coaching niet te accepteren.

In een gesprek met Marianne wordt helder dat haar plek in de organisatie niet duidelijk is. Ze krijgt opdrachten mee van haar leidinggevende, terwijl de verwachting van de teams is dat Marianne er voor hen is. Aan wie is ze nu loyaal? Een coach van zelf-organiserende teams begeleidt deze teams vanuit de horizontale lijn, de lidmaatschapslijn. Op het moment dat Marianne met een inhoudelijke opdracht van de leidinggevende wordt opgezadeld, verliest ze haar plek op de horizontale lijn. Onbewust verliest het team het vertrouwen in haar. Het is aan de teams om de resultaten te contracteren met de leidinggevende. De coach is er voor de teams.

Mijn rol is dan: terug naar de opdracht, deze samen verhelderen en Marianne adviseren, terug te gaan naar de leidinggevende.

Stap 1

De vraag verduidelijken.
Wie stelt de vraag? Dat kan een leidinggevende zijn of een coach, maar ook het team kan een vraag hebben.

Stap 2

Ga aan de slag met elkaar, zodat ieder bewust is van zijn/haar rol en verantwoordelijkheid. Ik geef advies en duidelijke handvatten.

w

Stap 3

Afspraken maken. Wat spreken werkgever/leidinggevende en werknemers met elkaar af en wat zijn de eerste stappen naar een verbetering van de samenwerking?

Stap 4

Hoe gaat het nu?

Interesse?

Wil je meer weten over de mogelijkheden van een familieopstelling, of het systemisch werken binnen jouw organisatie?

Neem gerust contact met mij op. Ik vertel je graag meer!

Baron Sloetkade 253
7321 ZV Apeldoorn

Tel.: 06 – 3059 3234







    Copyright © 2025 Trijn de Vries